Корпорація «Оболонь» першою в Україні розпочала переробку відходів пластикової упаковки, і вже 18 років власними силами реалізує на постійній основі цю програму на одному із своїх підприємств у м. Олександрії (Кіровоградська обл.). Щороку на переробку в цей цех надходить близько 30 млн одиниць ПЕТ-тари. Загалом же за час існування проекту підприємство в Олександрії забезпечило переробку понад 13 318 т, або ж 380 млн штук використаних ПЕТ-пляшок. Програма «Оболонi» поки що залишається єдиною в Україні подібною ініціативою виробника.

З кожним роком загальнонаціональне споживання напоїв у пластиковій упаковці зростає. Популярність цього виду упаковки зумовлена її зручністю при транспортуванні і зберіганні, відносно легкою вагою і нижчою вартістю порівняно з скляними та металевими варіантами тари. Хоч «Оболонь» і не є найбільшим виробником напоїв у ПЕТ, компанія усвідомлює проблему забруднення навколишнього середовища відходами використаної упаковки. Турбота про збереження довкілля та постійне зменшення впливу виробництва на природне середовище завжди були і є одними із найважливіших пріоритетів стратегії сталого розвитку корпорації, саме тому «Оболонь» ініціювала запровадження інноваційної програми переробки пластику на власних потужностях.

Президент корпорації «Оболонь» Олександр Слободян: «Як стовідсотково українська компанія ми намагаємося подавати гідний приклад роботи. У 2002 році „Оболонь“ за власною ініціативою розпочала переробку ПЕТ-тари, і до сьогодні ми залишаємося єдиною компанією харчової промисловості України, яка самостійно здійснює цю важливу екологічну програму. Ми почали її реалізацію ще тоді, коли мало хто чув про роздільне збирання відходів, і навіть зараз відчуваємо об'єктивні проблеми із забезпеченням збору вторинної ПЕТ-упаковки, попри те, що закон про обов’язкове сортування сміття діє вже кілька років. Проте ми не опускаємо руки і продовжуємо цю справу, бо вважаємо це своїм обов’язком як соціально відповідального українського виробника».

З моменту встановлення лінії переробки ПЕТ в Олександрії у 2002 році на першому етапі процес полягав у подрібненні пляшок на так званий «флекс» і його реалізації на експорт. У 2008 році «Оболонь» придбала німецьке обладнання потужністю 125 кг/год, яке виготовляє зі 100% вторинного флексу кріпильно-пакувальну стрічку. Таким чином ця лінія не тільки дозволяє переробляти відходи ПЕТ без шкідливого впливу на навколишнє середовище, а й випускати кінцевий продукт, який надалі використовується при пакуванні та перевезенні різноманітних вантажів. Зараз на нашому підприємстві в Олександрії переробляють близько 2,5 млн ПЕТ-пляшок щомісяця, а згодом із вторинної сировини виготовляють бандажну стрічку, яка згодом використовується як для власних потреб компанії, так і реалізується на внутрішньому ринку.

15766.jpg

Крім безпосередньо переробки полімерних відходів, програма передбачає також залучення власних корпоративних структур, торгових партнерів і представників громад до збору вторинної ПЕТ-тари. На всіх підприємствах корпорації були виготовлені і встановлені контейнери для збору пляшок і дрібної макулатури у регіонах розташування заводів «Оболонi». Еко-ініціативу підтримує і молодь. Наприклад, до збору упаковки постійно долучаються учні кількох шкіл в Олександрії, де знаходяться наші потужності з переробки ПЕТ.

84505.jpg

На жаль, неефективна система сортування побутових відходів і відсутність державної підтримки суттєво гальмують розвиток сектору переробки вторинних матеріалів. Відтак поки що це лишається виключно добровільною ініціативою соціально відповідального бізнесу. Звісно, власними силами виробники не можуть «закрити» цю проблему, тому, перш за все, необхідно підвищувати загальну екологічну свідомість людей, популяризувати та заохочувати роздільне сортування сміття та принципи відповідального поводження з відходами. Кожен із нас вже сьогодні повинен думати про те, яку планету ми передаємо у спадок наступним поколінням.