16.09.2015

Що робить Уряд, щоб зупинити падіння експорту?

Інтерв’ю директора з зовнішньо-економічних питань АТ “Оболонь” Алли Коломієць

З 27 серпня Білорусь ввела обов’язкову державну санітарно-гігієнічну експертизу для української продукції, що, фактично, зупинило її імпорт. Якою є ситуація на даний час, чи вдалося розблокувати продукцію на складах?
Ситуація практично не змінилася і ми не бачимо, щоб урядові структури, передусім Міністерство економічного розвитку і торгівлі (далі - МЕРТ), застосовували механізми для її вирішення найближчим часом. Білоруська сторона не вперше створює перепони для української продукції, захищаючи свій ринок, і український Уряд мав би бути готовим до застосування протидії.
Не дивлячись на те, що позитивне сальдо Білорусі у торгівлі з Україною у І півріччі склало майже 700 млн доларів, білоруська влада періодично застосовує дискримінаційні методи захисту свого ринку від українських виробників. Як найбільший експортер пива «Оболонь» постійно відчуває тиск на білоруському ринку на фоні неналежної підтримки з боку українських урядових структур.

Для яких ще держав характерне застосування адміністративних важелів для обмеження імпорту і з якими перепонами зіштовхуються українські експортери?
Промовистим є приклад Молдови, яка є членом Світової організації торгівлі (СОТ). Ще у далекому 2008 році молдовська сторона ввела утилізаційний (екологічний) збір для ПЕТ-тароупаковки. Питання не вирішується уже протягом 7 років. Українські урядові структури не можуть його вирішити ні на двосторонньому рівні, ні в рамках СОТ. Можливо, якби Україна заявила про намір застосувати аналогічні заходи щодо молдовського імпорту, тоді Молдова зайняла би більш компромісну позицію. Проте МЕРТ, посилаючись на членство України в СОТ, ігнорує вирішення цієї проблеми. Поки українські виробники чекають на відновлення рівних умов конкуренції, держава втрачає експортні можливості.

У даному контексті приклад Росії є найбільш показовим, чи не так?
Дійсно, зважаючи на величину російського ринку і пропорційні його об’ємам втрати українських виробників, можна говорити про найбільше падіння експорту. Ми розуміємо, що вирішення питання лежить поза економічною площиною. Ця країна окупувала частину нашої території, веде тут війну, підриваючи українську економіку. Проте аргументи МЕРТ залишаються незмінними: Україна є членом СОТ і не має права вживати аналогічних заходів. Звучить трохи дивно, особливо зважаючи на проголошений європейський економічний вектор. Бізнес уже втомився від подібних розмов. Ми закликаємо орієнтуватися на діючі в ЄС Директиви для подальшої зміни законодавства та реального реформування економіки. Необхідно нарешті відмовитися від практики постійного збільшення тиску на виробників та погіршення правил гри. Нам потрібні реальні дії профільних міністерств, спрямовані на покращення умов діяльності і захист вітчизняних товаровиробників.

< попередня наступна > повернутися до списку новин

Отримати код новини

/flash/ribbon.swf?urlVAL=/flash/ribbon/ribbon_ukr.xml&varLANG=ukr